KULLANILMAMIŞ İZIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Türkiye Muhasebe Standartları 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar ("TMS 19") uyarınca çalışanlara sağlanan faydalar, çalışanlar tarafından sunulan hizmetler karşılığında işletme tarafından sağlanan her türlü bedel olarak ifade edilmiştir. Bu çerçevede çalışanlara sağlanan kısa vadeli faydalar ise sağlanacak faydanın tamamının yıllık raporlama dönemini takip eden on iki ay içinde yerine getirilmesinin beklendiği (iş ilişkisinin sona erdirilmesinden dolayı sağlanan faydalar dışındaki) çalışanlara sağlanan faydalar olarak belirtilmiştir.

TMS 19 5. paragrafı "a" bendi uyarınca çalışanlara sağlanan kısa vadeli faydalar içerisinde "ücretli yıllık izinler" yer almaktadır. TSM 19 13. paragrafı uyarınca İşletme, ücretli izinler şeklinde çalışanlara sağlanan kısa vadeli faydaların beklenen maliyetini;

(a) Ücretli izinlerin birikimli olması durumunda; gelecekteki ücretli izin haklarını arttıran hizmetler sunulduğunda.

(b) Ücretli izinlerin birikimsiz olması durumunda; izinler kullanıldığında muhasebeleştirir.

Türkiye'de geçerli uygulamalar dikkate alındığında ise, İş Kanunu uyarınca çalışanın iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ilgili çalışanın hak ettiği ancak kullanmamış olduğu yıllık ücretli izin süreleri, iş sözleşmesinin sonlandırıldığı tarihte geçerli olan brüt ücret ve eğer varsa sözleşme uyarınca diğer menfaatlarin toplamı üzerinden kendisine ödenir. Bu çerçevede, raporlama tarihi itibarıyla henüz kullanılmamış ücretli yıllık izinlere sebebiyle çalışanların hak etmiş oldukları izin günlerine ait iskonto edilmemiş toplam yükümlülükler hesaplanarak ilgili dönemde tahakkuk ettirilmelidir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.